Hitta ledigt boende i Norge

I vissa fall kan arbetsgivaren vara en god hjälp när det gäller att hitta ledigt boende. Många har lägenheter till företagets förfogande eller kontakter som lättare får in dig i bostadsköer, vilket annars kan vara krångligt när man är ny i ett annat land. Annars får du söka ledigt boende privat, både genom att kolla lokala tidningar och att annonsera själv. Andrahandskontrakt och kollektiva boenden är alltid lättast att få tag i, och också det billigaste alternativet.

I de större städerna är de centrala bostadsområdena väldigt dyra och Oslo har i nuläget stor bostadsbrist, något som ytterligare skjuter priserna i höjden. Sök dig istället till mindre städer eller ytterområden där lägenheterna är billigare.

Viktigt att tänka på är att hyreslägenheter i Norge oftast begär en till tre månadshyror i deposition, vilket kräver ett grundkapital när man först anländer. Man kan alltså inte räkna med att man kan klara sig på första lönen. Vanligt är också att man hyr eller köper lägenhet exklusive vitvaror som spis och kylskåp, vilket är bra att ta reda på innan man tackar ja.

Bra länkar att börja med: